★ Gratis Verzending ★ Persoonlijk Kraamcadeau ★ Vanaf €35

Babykamer inrichten: 4 handige tips!

Baby kamer inrichten

De babykamer inrichten, eindelijk is het zover. Je wilt het liefste zo snel mogelijk aan de slag, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Daarom geven wij 4 handige tips om inspiratie op te doen voor de inrichting van de babykamer. Je zorgt hiermee niet alleen ervoor dat je kindje voldoende rust krijgt, maar ook jij!

Tip 1: Creëer rust voor je baby

baby slaap

Het is belangrijk dat het babykamertje rust uitstraalt. Dit is ten slotte de plek voor je kind om tot rust te komen en lekker te slapen. Dit klinkt misschien heel logisch, maar kleine details die over het hoofd gezien worden kunnen je baby onrustig maken en jou slapeloze nachten bezorgen.

Allereerst de kleuren die je gebruikt in de babykamer. Kies voor het behang of de verf het liefste voor lichte, zachte kleuren. Denk hierbij aan een babykamer in het wit, okergeel, mintgroen of grijs. Zorg er verder voor het licht niet te fel is. Hierdoor wordt je kindje niet alleen onrustig, maar het is ook slecht. Kies bijvoorbeeld een lief nachtlampje als je even in de babykamer moet zijn en een lampenkap die het licht van een wandlamp of plafondlamp in de kamer dimt. Babykamer accessoires zijn leuk, maar hierdoor kan het al snel druk worden. Kies voor een paar grote accessoire in plaats van veel kleine spulletjes bij elkaar. Zoals bijvoorbeeld een baby geboorteposter op schaal als muurdecoratie in plaats van veel kleine schilderijtjes in de babykamer. Of dierenkoppen als wanddecoratie.

Tip 2: Een veilige babykamer

Dit is zonder meer de belangrijkste tip. Er komt een hoop kijken bij het veilig maken van de babykamer. We hebben hier een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet om je een idee te geven hoe je de babykamer veilig maakt.

babykamer accessoires
  • Je kunt de babykamer beter verven, dan behangen. Behanglijm is giftig en gevaarlijk als de baby aan de muur gaat pulken.
  • Schilder liever niet als je zwanger bent. De dampen zijn schadelijk voor zwangere vrouwen en uiteindelijke dus ook voor de baby.
  • De ideale temperatuur voor je kind ligt tussen 16 en 18 graden. Daarnaast moet de babykamer constant geventileerd worden. Houd de temperatuur in de gaten door een thermometer te plaatsen.
  • Denk goed na over de plek van het babybedje . Zet de wieg of het ledikant niet in de buurt van losse (gordijn) koorden of snoeren zoals van een lamp of babyfoon. Je baby kan stikken als die deze te pakken krijgt.
  • Plaats de wieg of het ledikant niet in de buurt van een warmtebron. Je kindje kan het hierdoor te warm krijgen of zich verbranden. Een baby heeft zijn lichaamstemperatuur slecht onder controle en raakt snel oververhit. Hang dus ook goede gordijnen op tegen de zon. Let ook zeker op dat er geen tocht is bij een raam bijvoorbeeld. Je baby kan hierdoor ziek worden en mogelijk uit het raam klimmen.
  • Houd de babykamer opgeruimd en vermijd losse dragen of kleine voorwerpen. Je kindje kan kleine voorwerpen per ongeluk doorslikken. En voorzie stopcontacten van een beschermplaatje, kinderen zijn nieuwsgierig en willen overal met hun vingertjes aan zitten.

Tip 3: Indeling babykamer

De babykamer inrichten doe je natuurlijk voor je baby, maar de mama’s en papa’s zijn wel degenen die voor de kindjes zorgen in de kamer. Denk dus vooral ook aan jezelf en kies de inrichten van de babykamer zo dat je overal makkelijk bij kunt.

Zorg ervoor dat je baby verzorgingsproducten zoals luiers, doekjes, babyzalf, speentjes, rompertjes, slabbetjes etc. bij de hand hebt als je baby op de commode ligt voor een luierwissel. Een extra kledingkast kun je naast de commode plaatsen, maar is geen must. Commodes bieden vaak al voldoende ruimte voor babyspulletjes en babykleding. Zorg ervoor dat spulletjes voor de dagelijkse verzorging van je baby op een logische plek liggen. Weglopen van de commode en riskeren dat je kindje eraf valt wil je écht niet. Zorg er verder voor dat je nog makkelijk door de babykamer kunt lopen door voldoende afstand te houden tussen de babykamer meubeltjes. Een inklapbare commode kan bijvoorbeeld voor extra ruimte zorgen.

babykamers inspiratie

Tot slot, zorg dat er ook spullen staan die jij nodig hebt. Zoals een comfortabele fauteuil of schommelstoel in de babykamer met een kussentje en een kleedje voor bij het voeden bijvoorbeeld. Of een tafeltje om een glaasje water en een speen op te leggen. Je kunt vooraf het beste een plattegrond maken en de meubels op schaal tekenen en uitknippen, zodat je verschillende indelingen kunt vergelijken voor de babykamer.

Tip 4: Vooruit denken

Muurschilderingen met wolkjes, elfjes of een baby olifantje in de babykamer is natuurlijk leuk, maar voor je het weet is je dreumes al 4 en wilt die een andere kamer. Richt de babykamer dus zo tijdloos mogelijk in! Je bespaart jezelf hiermee dat je om de zoveel jaar de babykamer een make-over moet geven.

peuterkamer met peuter

Enkele tijdloze babykamer decoratie voorbeelden: muurstickers, nachtlampjes, een groeimeter, een leuk vloerkleed, een hanglamp of één grote knuffel. Leuke foto’s of een gepersonaliseerde geboorteposter in de babykamer zijn leuk voor zowel jongen als meisje.

Denk tot slot ook aan meegroeiende meubels. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een baby commode ook later als ladekast kunt gebruiken. En koop een meegroeiend bedje of ledikant met matras, hoeslaken en ledikantdeken. Een commodemand kun je later bijvoorbeeld gebruiken als opbergmand voor knuffeltjes of baby verzorgingsproducten. Om je babykamer compleet te maken adviseren we je om verdere inspiratie op te doen via Pinterest.

Vergeet niet om je verlanglijstje compleet te maken en zet hier alvast je geboorteposter op!

Gerelateerde blogs

Een kraamfeest of babyborrel organiseren
Hoe organiseer je een baby shower?

Hoe organiseer je een baby shower?

May 15, 2020Michiel Piefer